Draagmoeder Eefje
22 januari 2023 Door Sylvia 0

Lastige gesprekken bij draagmoederschap (6)

Eefje is 35 jaar, vrouw van Danny, moeder van een zoon (8) en dochter (6) en draagmoeder voor Rick en Walther. Eefjes gezin is compleet, maar de wens om nog een keer zwanger te zijn en te bevallen is gebleven. Draagmoeder zijn leek haar een goed compromis, maar waar begin je? In haar dagboek neemt ze je mee op haar avontuur als draagmoeder. Ze deelt de leuke en minder leuke dingen in het traject. Lees hier deel 6 van Dagboek van een draagmoeder – lastige gesprekken bij draagmoederschap

Zoals in elke relatie zijn er ook bij ons lastige gesprekken te voeren. Gelukkig heb ik lieve wensouders die ervoor zorgen dat een lastig gesprek niet lastig hoeft te zijn. Wij kunnen over heel veel dingen praten en over heel veel dingen zijn we het gelukkig eens. Toch is er één ding wat ik persoonlijk erg moeilijk vind om te bespreken, namelijk het financiële stuk. Ik voel me al snel bezwaard om iets te vragen omdat ik weet dat dit traject al erg veel kosten met zich mee brengt.

Lastige gesprekken

Hoe pak je dat nou aan? Hoe bespreek je de lastige dingen? Hoe geef je aan wat je wensen zijn en wat je grenzen zijn?

In het gesprek met de psycholoog vertelde ik dat ik dit stuk erg lastig vind aan het draagmoederschap. Ik wil graag draagmoeder zijn uit liefde, maar ik heb natuurlijk ook een eigen wens. Ik ben me ervan bewust dat dit niet alleen mijn zwangerschap en bevalling is, ik wil er ook een positief gevoel aan over houden.

Extra kosten bij draagmoederschap

We hebben het onderwerp ter sprake gebracht en afgesproken dat ik alle “kosten” die ik denk te hebben op papier zet. Dit stuur ik naar de wensouders en zij lezen het dan door. Op een later moment kunnen we hierover in gesprek gaan.

Ik vind het super ingewikkeld om aan te geven wat mijn wensen zijn. Wat kan ik vragen, wat gaat te ver? Ik heb alles op papier gezet waarvan ik denk dat ik gelukkig zou worden:

Holistische verloskundige

Ik heb gevraagd om een holistische verloskundige. Overbodig misschien, maar voor mij heel belangrijk. Bij de zwangerschap van mijn dochter was ik ook onder begeleiding bij een holistische verloskundige. Omdat ik nu in het ziekenhuis moet bevallen vind ik het fijn als er iemand naast mij staat die buiten de lijntjes durft te kijken. Na mijn ervaring bij de geboorte van mijn dochter is dit een grote wens, waar uiteraard een behoorlijk kostenplaatje aan verbonden zit.

Geboortefotograaf

Ook heb ik gevraagd om een geboortefotograaf. Na de bevalling heb ik niets tastbaars om mee naar huis te nemen, alleen herinneringen. Soms vervagen herinneringen of worden ze mooier (of minder mooi) in je hoofd. Om de bevalling te kunnen herinneren en ook voor de verwerking van het hele proces zou ik het fijn vinden als het vastgelegd wordt. Ik denk dat dit ook waardevol kan zijn voor de wensouder en het kindje.

Sporten

Ik heb ook gevraagd om een bijdrage voor het sporten. Ik zou graag tijdens mijn zwangerschap fit willen blijven, maar ook na de bevalling wil ik graag weer sterker worden onder begeleiding. Mijn ervaring is dat juist in de eerste 6 maanden na je bevalling het heel belangrijk is om onder begeleiding te sporten omdat je al snel te veel en te snel wilt gaan.

Benodigdheden

Naast deze extra kosten zijn er uiteraard ook de kosten die je normaal ook maakt bij een zwangerschap/bevalling zoals een borstkolf, kleding enzovoorts.

Dit zijn behoorlijke kosten, kan ik dat wel vragen? Dat vraag ik mezelf regelmatig af en elke keer besef ik me dat ik er ook mag zijn in dit traject en dat ik ook iets mag vragen en ontvangen. Ik hoef niet altijd alleen maar te geven. Toch voelt het dubbel en dat zal denk ik ook wel blijven. Het belangrijkste is dat je er met elkaar over kunt praten en oog hebt voor elkaar.

Meer over Eefje, haar blogs en draagmoederschap

Heb je een vraag voor Eefje? Stel deze dan onder de betreffende blog of mail naar info@pinkparents.nl t.a.v. ‘Dagboek van een Draagmoeder’. Eefje geeft graag antwoord op je vraag of zal deze meenemen in één van haar volgende blogs.
Op de hoogte blijven van Eefjes verhaal? Meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.